lauantai 24. marraskuuta 2018

Miten meidän perhe viettääkään joulua?

Millaisia jouluperinteitä teidän jouluun kuuluu? Vai vietättekö joulua joka vuosi hiukan eri lailla? Meidän perheeseen on vakiintuneet hyvinkin vahvat jouluperinteet, joiden mukaan olemme viettäneet joulua esikoisemme syntymästä asti, 16 vuotta siis. Tuolloin 16 vuotta sitten toivoimme, ettei meidän tarvitsisi lähteä ajelemaan ympäriinsä pienen huonosti nukkuvan superallergisen vauvamme kanssa, vaan isovanhemmat tulisivatkin meille viettämään yhteistä joulua. Siitä se kaikki sitten lähtikin.
Tänäkin jouluna mummu, vaari ja mummi tulevat meille jouluaattona puolen päivän aikoihin. Katsomme yhdessä Joulurauhan julistuksen samalla kun isoäitien tuomat joululaatikot lämpenevät uunissa. Mieheni on paistanut kinkun jo yöllä, ja muutaman tunnin kuluttua pääsemmekin herkuttelemaan koko sakilla jouluruokia. On ihanaa, että voimme viettää yhteistä joulua vielä täällä kerrostalokodissammekin. Mietinkin tässä, että näiden 16 vuoden aikana olemme viettäneet yhdessä joulua kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa, rivitalossa ja jälleen kerrostalossa. Saas nähdä, vieläkö joskus vietämme sitä rivitalossa! 

Jouluruoan jälkeen aiempina vuosina pelailimme lautapelejä, katsoimme tv:n jouluohjelmia ja leikimme lasten kanssa. Viime vuosina lapset ovat kuitenkin käyneet yhä malttamattomimmiksi, sillä "joulupukki" tuo lahjat kuusen alle jo yön aikana, joten heillä olisi kova kiire päästä niitä availemaan. Viime vuonna totesimmekin, että mitä sitä turhaan odottamaan tiettyä kellonaikaa, vaan voimme aivan hyvin jakaa lahjat jo ruoan jälkeen. Lahjojen availun jälkeen onkin sitten vuorossa kahvittelu, jonka jälkeen olemme joinakin vuosina mieheni kanssa käyneet kahdestaan hautausmaalla. Se on ollut todella tärkeä hetki etenkin niinä vuosina, kun lapset olivat pieniä. Saimme hetkeksi kaivattua kahdenkeskistä aikaa, hiljaisuudessa. Jouluinen hautausmaa on todella kaunis paikka, jossa aina herkistyy. Etenkin vuoden 2008 jouluna, kun toinen kaksosistamme asui sairaalassa, mietin hautausmaalla kulkiessamme, miten lähellä olikaan, ettemme olleet viemässä kynttilää pikkuisemme haudalle. 

Joka vuosi, kun laittelen kotiamme jouluiseen asuun ja suunnittelen jouluamme, olenkin kiitollinen siitä, että saamme viettää sitä kaikkien neljän lastemme kanssa. Olen myös kiitollinen siitä, että isovanhemmat haluavat jakaa jouluaaton kanssamme, ja etenkin meidän teineille on tullut jo kovin tärkeäksi viettää joulu isovanhempien kanssa. Kun siis eräs vuosi ehdotimme, että viettäisimme joulun oman perheen kesken, saimme siihen tyrmäävän vastauksen. Eipä sillä, kyllähän se niin on, että joulutunnelma syntyy nimenomaan niistä läheisistä.


Olemme kuitenkin suunnitelleet, että ensi jouluksi, jos vain on mahdollista, vuokraisimme jostakin mökin, jossa viettää joulua. Se pitäisi kuitenkin olla täällä suht etelässä, jotta isovanhemmat pääsisivät sinne myös. Jää siis nähtäväksi, mitä tuosta suunnitelmasta tulee!


Missä vaiheessa sinun joulusuunnitelmat ovat?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kultainen kiitos kommentistasi:)

Blog Design by Get Polished