perjantai 8. syyskuuta 2017

Kurpitsalyhtyjä ja Hamam-pyyhkeitä

Shoppailumahdollisuuksia Alanyassa riittää. Kerron niistä yleisemmin seuraavassa postauksessani, mutta tällä kertaa haluan kertoa teille kahdesta ainutlaatuisesta tuotteesta, joihin matkallamme törmäsimme. Monissa basaarikaupoissa oli jos jonkinlaisia marokkolaisia lasilyhtyjä, mutta kaikkein eniten kiinnitin huomiota upeisiin, puisilta näyttäviin lyhtyihin.
Sainkin matkani aikana selville, että nämä lyhdyt eivät suinkaan ole puuta, vaan kuivattuja kurpitsoja! Kurpitsaa kuivataan lyhtyä varten vuoden verran ja sen jälkeen siihen porataan reikiä erilaisia poranteriä käyttäen. Työ vie aikaa ja vaatii keskittymistä, sillä jos poratessasi saat kurpitsan halkeamaan, koko vuoden kuivatusprojekti on mennyt hukkaan!


Kale-kukkuloilla vieraillessamme saimme seurata lyhdyntekijää työssään. Täytyy kyllä todella nostaa hattua noille käsityöläisille, jotka jaksavat keskittyä ja tehdä hyvin tarkkaa työtä aina se suuri vaara mielessä, että pora hiukan lipeää ja koko lyhty halkeaa. Meille kerrottiin, että suuren lyhdyn poraamiseen menee aikaa 12-14 päivää. Kuvittele ensin tyhjentäväsi kurpitsan, kuivattavasi vuoden ajan sitä, poraavasi sitä 13 päivää ja hupsis, viimeisenä päivänä kurpitsa halkeaa! Huh, ei ihan minun hermot tuohon riittäisi, jos ei kyllä taidotkaan!

Se, mikä näissä lyhdyissä ällistytti niiden upeuden lisäksi, oli niiden edullinen hinta. Lyhdyt maksoivat koosta riippuen 7-16 euroa. Nämä eivät siis todellakaan ole hinnalla pilattuja. Tottahan toki meidänkin oli tällaisia kotiin ostettava. Vanhin tyttösemme osti yllä olevan kuvan tulppaanin muotoisen valkoisen pienen lyhdyn, kaksosille ostin alemman kuvan kilpikonnalyhdyn ja itselleni alemman kuvan valkoisen suuren lyhdyn upealla kukkakuviolla. Hintaa näille kolmelle lyhdylle tuli yhteensä 30 euroa, ja saivatpa kaksoset kaupan päälle vielä linnun pesän eli lyhdyn, johon ei oltu porattu reikiä.

Kurpitsalyhtyjen lisäksi Turkista löytyy myös mahtavia Hamam-pyyhkeitä. Nämä perinteiset turkkilaiset pyyhkeet ovat joko puuvillaa tai bambusekoitetta, ja ne kuivuvat huomattavasti nopeammin kuin perinteiset froteiset pyyhkeet. Nämä menevät myös helposti pieneen tilaan ja ovat mukavan pehmeän tuntuisia.Hamam-pyyhkeet ovat paitsi hyviä pyyhkeinä, niitä voi myös käyttää pöytäliinoina, huiveina tai vaikkapa saunan laudeliinoina. Hyvä paikka Alanyassa on Hamam-pyyhkeiden hankkimiseen Green Body-kauppa, joka löytyy Damlatas-kadulta. Tuon liikkeen valikoima on suuri puuvillapyyhkeistä bambupyyhkeisiin, ja lisäksi kaupassa myydään erilaisia oliiviöljysaippuoita, etenkin suomalaisten suosimia menthol-kristallikiteitä saunan kiukaalle, ja erilaisia pesusieniä, - kintaita ja aromiöljyjä.


Geeen Body, Çarşı Mahallesi, Damlataş Cd. No:70, 07400 Alanya/Antalya, 

Pyyhkeiden hinta riippuu laadusta riippuen. Bamnusekoitteiset pyyhkeet maksoivat 10e/kpl, ja ne tuntuivat aivan ihanan pehmeiltä. Meidänkin oli aivan pakko ostaa koko perheelle tällaiset pehmeät, pieneen tilaan menevät pyyhkeet. Jatkossa ei tarvitse miettiä, mahtuuko pyyhkeet mukaan matkalaukkuun vai ei! 
Tässä oli nyt muutama ostostärppi Alanyan matkalle. Seuraavassa postauksessa kerron, löytyykö Alanyasta kunnon ostoskeskuksia, ja entäpä, mistä kannattaa ostaa turistienkin suosimaan aitoa turkkilaista omenateetä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kultainen kiitos kommentistasi:)

Blog Design by Get Polished